Pielęgnacja sztućców w gastronomii 0 5014

regeneracja sztućców

Prowadząc restaurację musimy pamiętać, że o sztućce trzeba dbać. Przed podaniem ich ponownie klientowi, należy je nie tylko wyczyścić, ale również zdezynfekować i zadbać, aby prezentowały się zachęcająco do spożycia kolejnego posiłku. Jak należy dbać o sztućce w gastronomii? Sprawdźmy.

Dezynfekcja sztućców w gastronomii – luksus, czy konieczność?

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że sztućce podawane klientom w restauracji, czy nawet barze muszą być czyste. Jednak co z ich dezynfekcją? Czy jest konieczna? Na pytanie można sobie odpowiedzieć niezwykle łatwo. Wystarczy postawić się w sytuacji klienta, który ma spożywać posiłek narzędziami wykorzystywanymi przez inną osobę. Jego poprzednik mógł cierpieć na nieprzyjemne schorzenie, mieć wirusa, czy też inną przypadłość, która w naturalny sposób, może przenieść się na kolejnego klienta. Czy należy zatem dezynfekować sztućce? Koniecznie! Zwykłe mycie oczywiście nie wystarczy. Do tego celu niezbędne będą nie tylko odpowiednie detergenty, ale przede wszystkim maszyna, która przez zastosowanie wysokiej temperatury umożliwi ich odkażenie.

Maszyna do czyszczenia sztućców – na czym polega jej działanie?

Najłatwiej do pielęgnacji sztućców jest wykorzystać specjalne maszyny przeznaczone do użytku w gastronomii. Ich obsługa jest niezwykle prosta. A wiele z nich oprócz funkcji dezynfekcji oferuje również możliwość polerowania narzędzi. Sztućce po wyjęciu z takiej maszyny są gotowe do użycia – nawet nie trzeba ich osuszać.

Regeneracja sztućców

Regeneracja sztućców przebiega w 3 etapach. Pierwszym jest czyszczenie mechaniczne sztućców, które umieszczane są w masie środka polerującego. Dzięki użyciu maszyny ze środkiem polerującym nie jest wymagane nawet wstępne czyszczenie sztućców. Po ich oczyszczenie z resztek jedzenia i innych zanieczyszczeń sztućce oblewane są świeżą wodą, co ostatecznie usuwa z nich nieczystości. Polerowanie sztućców odbywa się w końcowym etapie ich pielęgnacji. Po opróżnieniu zbiornika z wodą następuje ich suszenie i jednoczesne polerowanie granulatem, który wolny jest od wszelkich zarazków.

Previous ArticleNext Article

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *